Vaccinuri versus autism – cazul Wakefield

Fabricarea de date în cercetare ia multe forme, unele dintre ele aparent benigne. În această categorie este inclusă și realizarea de afirmații nefondate (ipse dixit).

Ea reprezintă o formă de fabricare de date doar dacă afirmaţiile nefondate sunt incluse în argumentaţia pentru susţinerea ipotezei. Un exemplu clasic în această privinţă este cel al lui Andrew Wakesfield. In 1998 acesta a publicat în Lancet1)Wakefield AJ, Murch SH, Anthony A, Linnell J, Casson DM, Malik M, et al. RETRACTED: Ileal-lymphoid-nodular hyperplasia, non-specific colitis, and pervasive developmental disorder in children. The Lancet. 1998;351(9103):637-41 un studiu care a corelat autismul de vaccinul ROR. Primul paragraf din rezultate spunea că ”debutul simptomelor comportamentale a fost asociat de părinţi cu vaccinul ROR în 8 din cei 12 copii luaţi în studiu” Considerând această afirmaţie ca fiind un rezultat al studiului, în secţiunea de Rezultate a menţionat că în cei opt copii intervalul mediu de la expunere la primele simptome comportamentale a fost de 6.3 zile, cu variaţii între 1 şi 14. Mai mult, în afară de utilizarea de afirmaţii nefondate Wakesfield a şi falsificat probe. Astfel, tatăl copilului nr 11 din studiu, despre care se preciza în articol că a avut debutul simptomelor la 15 luni, la o săptămână după administrarea vaccinului, a spus ca el nu a corelat niciodată vaccinul cu debutul simptomelor; mai mult în cazul băiatului său debutul simptomelor a fost la 13 luni, deci cu aproape 2 luni înainte de administrarea vaccinului. Din cei 9 copii care, conform studiului au dezvoltat autism regresiv, doar unul s-a dovedit ulterior a avea acest sindrom. În studiul din Lancet Wakesfield nu a declarat existenţa unei legături de cauzalitate între ROR şi autism ci doar a sugerat existenţa acesteia. Studiul a primit însă o mare vizibilitate publică ceea ce a dus, printre altele la (1) o scădere a ratei de imunizare ROR în UK de la 92 la 73%, (2) peste 125000 copii din SUA nu s-au vaccinat datorită acestui studiu la sfârşitul anilor 90 şi (3) numărul de cazuri de oreion diagosticate în SUA a crescut începând cu 97 până în 2008; peste 90% din persoanele infectate erau neimunizate2)Hostiuc, S., and Curca, G.C. (2012). Etica publicarii stiintifice. Mic indreptar pentru stiintele biomedicale. Casa Cartii de Stiinta..

Mai multe detalii: 3)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3136032/.4)http://www.bmj.com/content/342/bmj.c7452

 

References   [ + ]

1. Wakefield AJ, Murch SH, Anthony A, Linnell J, Casson DM, Malik M, et al. RETRACTED: Ileal-lymphoid-nodular hyperplasia, non-specific colitis, and pervasive developmental disorder in children. The Lancet. 1998;351(9103):637-41
2. Hostiuc, S., and Curca, G.C. (2012). Etica publicarii stiintifice. Mic indreptar pentru stiintele biomedicale. Casa Cartii de Stiinta.
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3136032/
4. http://www.bmj.com/content/342/bmj.c7452