Cum să distrugi o prezentare powerpoint

David Scholl, de la Institutul de Tehnologie din Georgia a realizat un video în care a prezentat cele mai frecvente și supăratoare lucruri ce pot apărea în timpul unei prezentări powerpoint, pe care am încercat să le sumarizez aici (puțin adaptate la specificul mioritic):

 1. Dă drumul prezentării cu câteva minute în care te joci cu computerul – încarcă prezentarea, verifică dacă merge, etc.
 2. Dacă vrei să începi cu ceva mai lejer, poți prezenta o anecdotă. Ea trebuie însă neaoprat să fie complet neamuzantă. Ideal ar trebui să și dureze destul de mult.
 3. Introducerea trebuie neapărat să fie lungă, să includă numeroase imagini necorelate cu subiectul și explicații nefolositoare.
 4. Citează doar lucrările tale. Ideal doar cele la care ești prim autor, să iasă în evidență. Nu cita pe nimeni din auditoriu, în special pe cei ce au lucrări în același topic.
 5. Introdu un slide care să facă un outline al prezentării. Ideal, trebuie să fie de forma:
  1. Introducere
  2. Materiale și metode
  3. Rezultate
  4. Discuții
  5. Concluzii
 6. Vorbește cât de repede poți.
 7. Fă niște slide-uri cât mai proaste – fonturi diferite, mărimi diferite, suprapuneri, acronime și jargon cât cuprinde. Nu uita să faci cât mai multe greșeli de ortografie. Doar nu se publică nicăieri.
 8. Prezentarea datelor se face neapărat cu tabele extrem de dense. Fonturile mici sunt ideale.
 9. Nu te obosi să prezinți datele mai importante. Auditoriul le va identifica imediat din tabelele sus menționate.
 10. La fel cu imaginile – nu au nevoie de explicații. Sunt suficiente prin ele însele.
 11. Verifică timpul pe care îl mai ai. Dacă nu mai ai timp, treci peste niște slide-uri. Ideal să fie printre cele mai importante din toată lucrarea. Introducerea să trăiască!
 12. Dacă vrei să incluzi text într-un slide, dă copy-paste dintr-o legendă a unei figuri.
 13. Lasă auditorii să trăiască în încertitudine. Dacă slide-ul 10 e cu concluzii, ce mai e în prezentare până la slide-ul 100?
 14. După concluzii, ideal ar fi să vorbești despre ceva complet diferit – ce mai face cățelul, cât de greu ai ajuns la conferință, etc.
 15. Concluziile ar trebui să conțină tot ce s-a discutat până la momentul respectiv, sumarizat.
 16. Când ajungi la secțiunea de Mulțumiri, ai grijă să le mulțumești tuturor. Inclusiv cățelului că nu a făcut pipi unde nu trebuie cât timp te concentrai să redactezi prezentarea.
 17. Continuă să vorbești și după ce s-a încheiat timpul alocat. Muuult timp.  Mai ales dacă după prezentarea ta urmează o pauză de cafea.
 18. Dacă ai secțiune de întrebări – utilizează o întrebare din public pentru a vorbi despre ceva complet necorelat. Ideal este să întrerupi întrebarea înainte de a fi terminată, să ai mai mult timp pentru răspuns.

Alte ponturi “utile”:

 1. “Deci” ar trebui utilizat măcar odată pe slide. “ăăă” la fiecare propoziție
 2. Scrie romane pe slide-uri. Și apoi citește-le cuvânt cu cuvânt, încet, fără intonație. Auditoriul trebuie să mai și doarmă, nu?
 3. Pointer-ul trebuie să aibă mișcări continui pe slide-uri. Și nu numai. Poate fi utilizat și pentru identificarea adormiților din sală.
 4. Stai cu spatele la audiență. Nu se vede burta….
 5. Citește prezentarea pentru prima dată în public. Mai ales dacă nu ai făcut-o tu. De ce să fii singurul surprins de anumite informații de pe slide-uri?
 6. Bate cu degetul în microfon cât mai des cu putință. E distractiv.
 7. Stinge toate luminile. Prezentarea trebuie să se vadă perfect, chiar dacă auditoriul nu va mai putea lua notițe. Și în nici un caz nu le da prezentarea. Să nu fure informațiile!
 8. Interpune-te între ecranul de proiecție și proiector. Informațiile sunt mai ușor de ținut minte dacă se proiectează pe tine.